CBS de Wrâldpoarte

CBS De Wrâldpoarte in het Friese Garyp is vanaf 21 juli officieel een Zonneschool. Na plaatsing van maar liefst 98 zonnepanelen, viert de basisschool dit met een feestelijke opening. Gedeputeerde Michiel Schrier van de Provincie Fryslân (o.a. portefeuille duurzame energie) en wethouder Houkje Rijpstra van de gemeente Tytsjerksteradiel (o.a. portefeuille milieu) proosten mee op een mooie zomer vol zonneschijn.

De feestelijke opening
Vrijdagochtend start de feestelijke opening om half 9 met als openingsact een dans van leerlingen van groep 3 en 4. Directeur Linda Verhaag vindt het belangrijk om de leerlingen te betrekken, om deze reden hebben de leerlingen ook een lied ingestudeerd en maken ze een menselijke zon op het schoolplein. De opening wordt gepresenteerd door Leon van de Vendel en bevat ook een half uur vol spelletjes. Om kwart voor 10 eindigt het programma met een proost op de gloednieuwe zonnepanelen. Hierna gaan de leerlingen nog even naar de klas waarna om 12.00 uur ook voor hen de zomervakantie begint.

De zonnepanelen
De zonnepanelen worden geplaatst naar aanleiding van het Zonnescholen-project in opdracht van Onderwijsbureau Meppel. Projectleider Hotze Hofstra is blij met deze stap: ‘Je ziet dat scholen graag duurzamer willen worden, maar daar ondersteuning bij nodig hebben. Door de gezamenlijke aanpak besparen de scholen veel geld en wordt het regelwerk hen uit handen genomen.’ Advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning DHV begeleidt de school op het gebied van techniek en zorgt dat de zonnepanelen veilig en juist worden geplaatst. Jan de Wit: ‘We zijn trots om te mogen samenwerken met deze school en alle 90 deelnemende scholen! Deze scholen lopen voorop in het betrekken van kinderen, de volwassenen van de toekomst, bij de stappen richting een duurzame toekomst en dat is belangrijk!’

Tenten Solar uit Lichtenvoorde levert en installeert de zonnepanelen, onder meer met behulp van lokale installateurs. De elektriciteit die de school met deze zonnepanelen opwerkt, dekt het gehele verbuik van de school en is vergelijkbaar met het energie gebruik van acht huishoudens per jaar. De verwachting is dat de panelen 25 jaar meegaan.

Grootste zonnepanelenproject
Het project Zonnescholen verzorgt de gezamenlijke aanschaf en installatie van zonnepanelen voor 91 basisscholen van Dokkum tot Amsterdam. De basisscholen zijn verspreid over zeven provincies. Gezamenlijk bieden de schooldaken ruimte aan 8000 zonnepanelen, goed voor het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van bijna 700 huishoudens. Zonnescholen is daarmee het grootste zonnepanelenproject in het onderwijs tot nu toe. Hotze Hofstra en teamleden zijn achter de schermen sinds 2014 bezig om het project vorm te geven. Op dit moment zijn de eerste zeven scholen voorzien van zonnepanelen, de tweede lichting volgt later dit jaar en de derde lichting volgt in 2018. In het voorjaar van 2018 zijn alle basisscholen én het kantoor van Onderwijsbureau Meppel voorzien van zonnepanelen.