Zonneschool: hoe word je dat?
Zonnescholen ontzorgt. We brengen de situatie van de school in beeld en werken deze vervolgens volledig uit tot de realisatie van een Zonneschool. Van een school wordt alleen gevraagd informatie aan te leveren en bepaalde beslissingen te maken. De rest doen wij!
Onze aanpak leggen we hieronder stap voor stap uit:
Tip van Flip
Klik op een stap voor meer informatie!
Om goed van start te gaan, komen wij langs voor een intakegesprek. In dit gesprek maken we een situatieschets, vragen we hoe de school de installatie wil financieren, bespreken we hoe we daarmee kunnen helpen, vertellen wij hoe we te werk gaan, en spreken we van beide kanten de verwachtingen uit. Gedurende deze stap zullen wij voornamelijk om informatie vragen. Ook laten wij een schouw op locatie uitvoeren door onze eigen solar engineer(s). Zij beoordelen een aantal technische aspecten, zoals staat van het dak, mogelijkheden voor kabel doorvoeren, omvormerruimtes, etc.
We eindigen deze stap met een intakerapport. Daarin beschrijven we de huidige situatie, waaronder: een voorlopig legplan, een uitgewerkte business case, de kosten en baten, mogelijke subsidies, en een beoordeling van hoe zonnig we het project inschatten. We bespreken het rapport met het schoolbestuur. In het gesprek adviseren we om het project door te laten gaan of niet. Het is aan het schoolbestuur om de knoop hierin door te hakken. Dit is het eerste go/no-go moment.
In het intakerapport hebben we de situatie beschreven en geconstateerd wat er nog nodig is om tot uitvoer over te gaan. In het zonnepaspoort werken we deze punten uit. Denk hierbij aan het laten uitvoeren van een constructieve daktoets, het opvragen van verzekeringseisen, en het regelen van subsidies, verzekeringen en vergunningen. Ook kijken we kort naar andere mogelijkheden op het gebied van energiebesparing, zoals ledverlichting.
De uitkomsten worden beschreven in het zonnepaspoort. Dit overzichtelijke document bespreken we met het schoolbestuur. Dit is het tweede en laatste go/no-go moment. Wederom maakt het schoolbestuur de beslissing of zij tot uitvoer willen overgaan. Wanneer het bestuur ervoor kiest het project door te zetten, vragen wij een projectplan en een offerte op bij de installateur. Hiermee gaan wij over tot uitvoering.
Stap 3 – Uitvoering
Op basis van het zonnepaspoort ontvangen wij het projectplan van de installateur. Als dit plan volgens onze verwachtingen is, sturen wij dit door naar het schoolbestuur. Zij kunnen daar dan hun laatste blik op werpen. Geen gekke dingen? Dan is het tijd voor de uitvoering!
Tijdens het proces staan wij tussen de installateur en het schoolbestuur om ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt. Daarbij houden we rekening met zaken als de verzekeringsvoorwaarden en SCOPE-12 keuring. Wanneer de installatie ligt en aan alle voorwaarden voldoet, mag de school zichzelf een Zonneschool noemen!
Stap 4 – Zonneschool!
In de vierde en laatste stap zetten we de puntjes op de i. We voorzien de school van alle relevante documentatie en regelen de administratieve afhandeling. Daarnaast krijgt de Zonneschool toegang tot een online account, waarin ze kunnen zien hoe de zonnestroominstallatie presteert.
In opdracht van de Zonneschool vinden wij het ook leuk om een feestelijke opening te presenteren. Hierbij vieren we het geslaagde project en overhandigen wij de school een “Zonnediploma”!